Υπάρχει τόση ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας; Μήπως υπερβάλλουμε όσον αφορά στα οικονομικά οφέλη τέτοιων επενδύσεων;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το κόστος ενέργειας στον κτηριακό τομέα ήταν μικρό (χαμηλά τιμολόγια ΔΕΗ, φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης), οπότε υπήρχε μικρό ενδιαφέρον για ενεργειακά αποτελεσματικές κατασκευές. Τα κτήρια ήταν σχεδόν τελείως αμόνωτα και μετά το 1979 άρχισαν να έχουν έστω και ελάχιστη θερμομόνωση, καθώς ψηφίστηκε για πρώτη φορά νόμος για υποχρεωτική μόνωση των κτηρίων. Όμως, πραγματικά καλά μονωμένα κτήρια έχουμε μόλις μετά το 2011, με την εφαρμογή του Κανονισμού ΕΝεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ).

Σχετικά με τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, βασίζονταν σχεδόν αποκλειστικά σε καυστήρες πετρελαίου παλιάς τεχνολογίας, ενώ η μελέτη της εγκατάστασης ήταν συνήθως κακή, με εφαρμογή εμπειρικών κανόνων από τους «καυστηρατζήδες». Οι εμπειρικοί αυτοί κανόνες οδηγούσαν σε συστήματα μεγαλύτερα απ’ ότι απαιτείτο, πράγμα που προκαλεί χαμηλό βαθμό απόδοσης και σπατάλη ενέργειας. Παράλληλα, η συντήρηση των συστημάτων είναι συνήθως πλημμελής, ενώ η επαναρρύθμισή τους είναι λέξη άγνωστη για τους περισσότερους.

Όπως διαπιστώνουμε από τα παραπάνω, η κατάσταση όσον αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα είναι πραγματικά κακή. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι δυνατότητες για εξοικονόμηση ενέργειας είναι πάρα πολλές!

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ –  ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Θα χρησιμοποιήσουμε δεδομένα από την αντικειμενική μελέτη Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου «Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες» (18 Νοεμβρίου 2013) και όχι τις εκτιμήσεις της αγοράς, που μπορεί να θεωρηθούν υπεραισιόδοξες και παραπλανητικές. Μπορείτε να κατεβάσετε τη μελέτη εδώ.

Από τον Πίνακα 3 θα πάρουμε τα στοιχεία και θα κάνουμε τη σύγκριση για τη θέρμανση ενός σπιτιού με κλασσικό λέβητα με μια αντλία θερμότητας (ζώνη Β για την Ηλεία, εκτός ορεινών περιοχών) και θα διαπιστώσουμε ότι:

 

Χρησιμοποιώντας τον παλιό σας λέβητα για θέρμανση χάνετε από 150 μέχρι 500€ το χρόνο!

 

_θερμότητας.jpg

 

Μην αφήνετε την ενέργεια να χάνεται άσκοπα – θα αφήνατε τα χρήματά σας να χάνονται από μια τρύπα στην τσέπη;

 

Εδώ θα γνωρίσουμε καλύτερα τις δυνατότητες που υπάρχουν για παρεμβάσεις εξοικονόμησης και ό,τι νέο προσφέρεται στον τομέα του εξοπλισμού ψύξης-θέρμανσης και των υλικών μόνωσης.

 


 

Βασικοί τομείς στους οποίους μπορούμε να δώσουμε λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας:

 

 • Συστήματα Θέρμανσης – Ψύξης
 • Εγκατάσταση αντλιών θερμότητας,,
 • Μετρήσεις και ρυθμίσεις υπαρχουσών εγκαταστάσεων με ειδικά μετρητικά όργανα
 • Θερμομόνωση κτηρίου
 • Ηλιακά συστήματα (ηλιοθερμία, παροχή ζεστού νερού χρήσης)

 

 

Σε λίγο καιρό και νέες υπηρεσίες μας!


 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ»

Το πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.

Με το πρόγραμμα επιδοτούνται σε ποσοστό έως και 70% εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών συνολικής δαπάνης εως 15.000 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη από το πρόγραμμα).

Ενδεικτικές εργασίες που επιδοτούνται είναι οι εξής:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων
 • Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (π.χ. πατζούρια, τέντες)
 • Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα
 • Εγκατάσταση ή αντικατάσταση συστήματος θέρμανσης (π.χ. λέβητας φυσικού αερίου, αντλία θερμότητας)
 • Προσθήκη θερμομόνωσης

 

Ποσοστό επιδότησης

Το ποσοστό της επιδότησης εξαρτάται από το εισόδημα του ιδιοκτήτη, ως εξής:

Ατομικό εισόδημα (€)

Οικογενειακό εισόδημα (€)

Ποσοστό επιδότησης

≤12.000

≤20.000

70%

≤40.000

≤60.000

35%

≤60.000

≤80.000

15%

Το ποσό πέραν της επιδότησης μέχρι το ποσό των 15.000 € χορηγείται στον ιδιοκτήτη με δάνειο 4-6 ετών, με επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31/12/2015 (δηλ. άτοκο μέχρι τότε). Προβλέπεται δυνατότητα λήψης δανείου με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, με δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβάρυνση, καθώς και εξόφληση των προμηθευτών/αναδόχων μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή του ιδιοκτήτη.

Με την έγκριση της αίτησης παρέχεται προκαταβολή 40% του προϋπολογισμού των εργασιών.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μεμονωμένα διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καθώς και πολυκατοικίες έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης. Δεν υφίσταται περιορισμός όσον αφορά τον αριθμό ακινήτων που μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα ανά άτομο.

Σημειώνεται πως οι αμοιβή του γραφείου μας για την πλήρη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ' Οίκον επιδοτείται κατά 100% από το πρόγραμμα. Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων (πρίν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων επιδοτείται πλήρως. Επιπλέον, καλύπτεται πλήρως δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου, εως 250€ πλεον ΦΠΑ.

 

Προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να μπορεί ένα ακίνητο να ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

 • Το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 € / τ.μ.
 • Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό στοιχείο
 • Το ακίνητο πρέπει στην υφιστάμενη κατάστασή του να είναι ενεργειακής κλάσης Δ ή χαμηλότερα, και με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις να επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση κατά τουλάχιστον μία κατηγορία ή εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς

 

Διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

 1. Επικοινωνία με το γραφείο μας
 2. Αίτηση προέγκρισης δανείου σε υποκατάστημα τράπεζας
 3. Πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση - παροχή συμβουλών από μηχανικό μας για τις βέλτιστες παρεμβάσεις - σύνταξη φακέλου για αίτηση έγκρισης δανείου
 4. Έγκριση δανείου - Υπογραφή δανειακής σύμβασης - Εκταμίευση προκαταβολής 40%
 5. Υλοποίηση παρεμβάσεων - Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση
 6. Προσκόμιση δικαιολογητικών - Εκταμίευση υπόλοιπου ποσού - Ολοκλήρωση της διαδικασίας

 

 

Μην αφήνετε άλλο τα χρήματα να χάνονται άσκοπα! Καλέστε μας στο 26210 33739 για να ενημερωθείτε και να ξεκινήσετε άμεσα τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον για το ακίνητό σας.

PANELCADDIANOMI.jpg

 

Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία και μπορούμε να καλύψουμε οποιαδήποτε απαίτηση για οποιαδήποτε μελέτη και διαχείριση αδειοδότησης που παρέχει ένα τεχνικό γραφείο. Συνοπτικά:

 

 • Ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες προς
  • έκδοση οικοδομικών αδειών
  • κατασκευή Η/Μ εγκαταστάσεων
 • Άδειες βιοτεχνιών και καταστημάτων
  • Άδειες λειτουργίας από Δήμους ή την Περιφέρεια,
  • Πιστοποιητικά πυροπροστασίας
  • Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
 • Εργασίες ΔΕΗ
  • Πιστοποιητικά ΔΕΗ (Υ.Δ.Ε.) για νέα κτήρια ή αλλαγή ονόματος παροχής. Σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD384 και με χρήση μετρητικών οργάνων τελευταίας τεχνολογίας.
   • ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πιστοποιητικό για τη ΔΕΗ δεν είναι ένα ακόμα απλό χαρτί που πληρώνεται άσκοπα. Έχει να κάνει με την ΑΣΦΑΛΕΙΑ της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και δεν πρέπει να ψάχνετε απλά την φθηνότερη τιμή. Για περισσότερα ενημερωθείτε εδώ.
 • Ενεργειακά πιστοποιητικά
  • Ενεργειακές επιθεωρήσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.
 • Τοπογραφικές εργασίες
  • με δυνατότητα αποτύπωσης από σύγχρονα μηχανήματα GPS
 • Οικοδομικές άδειες και επιβλέψεις
 • Τακτοποιήσεις αυθαιρέτων

 

METREL_Good_to_know2.1.jpg

 

 

Πιστοποιητικά ΔΕΗ: Διαθέτουμε τη γνώση και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό ώστε να ελέγχουμε την ηλεκτρολογική εγκατάσταση της οικίας ή της επιχείρησής σας ώστε να μπορούμε να εκδώσουμε πιστοποιητικά ελέγχου για τη ΔΕΗ.

 

Επειδή όλοι μας έχουμε κατά καιρούς ταλαιπωρηθεί από τις παράλογες απαιτήσεις του δημοσίου κατά τις συναλλαγές μας με αυτό, πολλές φορές αντιμετωπίζουμε και το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου ως ένα ακόμα "χαρτί". Ως τέτοιο, προσπαθούμε να πετύχουμε τη χαμηλότερη δυνατή τιμή και αγνοούμε πλήρως την ουσία του, που είναι η ασφάλειά μας.

 

Οι κίνδυνοι και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από μια ανέλεγκτη οικιακή ηλεκτρική εγκατάσταση μπορεί να είναι:

 • Ηλεκτροπληξία (τραυματισμός ή απώλεια ζωής) σε ανθρώπους αλλά και σε ζώα.
 • Πυρκαγιές ή εγκαύματα από ηλεκτρικά αίτια.
 • Βλάβες ή καταστροφές σε ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές.
 • Υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από διαρροές.
 • Νομικές συνέπειες για τον ιδιοκτήτη – χρήστη ή τον ηλεκτρολόγο, μετά από διαπίστωση ότι η εγκατάσταση δεν τηρεί τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας σε περιπτώσεις βλάβης τρίτων (θανάτου, σωματικής βλάβης, ζημίας σε εγκαταστάσεις/πράγματα).

 

Τόσα χρόνια λειτουργούν τα ηλεκτρικά μια χαρά. Για ποιο λόγο να ασχοληθούμε με ελέγχους;

 

Αν είναι προϋπάρχουσα εγκατάσταση σε λειτουργία, τότε η εμπειρία της χρήσης χωρίς κάποιο σοβαρό πρόβλημα καθησυχάζει τον χρήστη. Στο κάτω κάτω τι να πάθουν τα καλώδια; Και όμως, οι παλιές εγκαταστάσεις εγκυμονούν πολλούς κινδύνους:

 • Η «γήρανση» της μόνωσης των καλωδίων με την πάροδο του χρόνου μειώνει την αποτελεσματικότητά τους και αυξάνει την πιθανότητα διαρροών και βραχυκυκλωμάτων με συνέπεια τον κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας.
 • Το ίδιο μπορεί να έχει συμβεί στις ασφάλειες και στους διακόπτες χειρισμού σρον πίνακα. Δεν είναι λίγες οι φορές που «σκάνε» τη στιγμή ενός ανοίγματος ή κλεισίματος, με προφανή κίνδυνο πυρκαγιάς.
 • Πολύ «ύπουλος» και εν δυνάμει φονικός κίνδυνος είναι αυτός της καταστροφής της γείωσης σε κάποιο κύκλωμα ή σε κάποια συσκευή. Πχ, η πρίζες μπορεί να έχουν κανονικά την επαφή της γείωσης αλλά αυτή να μη συνδέεται κανονικά με τη γείωση του κτηρίου. Το ίδιο μπορεί να γίνεται και με συσκευές όπως κουζίνες, θερμοσίφωνες κοκ, που έχουν και μεταλλικό περίβλημα. Η «απώλεια» της γείωσης μπορεί να προέρχεται είτε από φθορά/κακή σύνδεση του καλωδίου γείωσης είτε από καταστροφή (πιθανώς σκούριασμα) του ηλεκτροδίου γείωσης που είναι θαμμένο στη γη.

 

Ένας σωστός έλεγχος στην ηλεκτρολογική σας εγκατάσταση μπορεί κάποια στιγμή να σας σώσει τη ζωή. Γιατί να το ρισκάρετε για λίγα ευρώ;

PV_banner.jpg

Το γραφείο έχει ολοκληρώσει πληθώρα μελετών σχετικών με εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Είδη μελετών που έχουμε εκπονήσει:

 • Μελέτη-κατασκευή πολλών οικιακών φωτοβολταϊκών διασυνδεδεμένων στη ΔΕΗ.
 • Μελέτη-κατασκευή πολλών αυτόνομων φωτοβολταϊκών για ρευματοδότηση εγκαταστάσεων και κατοικιών χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ.
 • Διαχείριση φακέλων για αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών, που περιλάμβαναν:

o    Δημιουργία των απαραίτητων τοπογραφικών με GPS και προσαρτήσεις

o    Μελέτη χωροθέτησης του εξοπλισμού

o  Πλήρης τεχνική μελέτη με ηλεκτρολογικά σχέδια και προδιαγραφές υλικών

o    Εκπόνηση τεχνοοικονομικών και χρηματοοικονομικών (cash-flow analysis, NPV και IRR estimation) μελετών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων

o    Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος και τη Νομαρχία Ηλείας

o    Εγκρίσεις από υπηρεσίες Κλασσικών και Νεοτέρων Μνημείων

o    Εγκρίσεις από τα αρμόδια Δασαρχεία

o    Εγκρίσεις από λοιπές υπηρεσίες, όπως η ΝΕΧΩΠ Ηλείας και η ΔΙΠΕΧΩ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

o    Έκδοση αδειών Παραγωγής και Εγκατάστασης

o    Τελική έγκριση από τη ΔΕΗ με έκδοση Προσφοράς Όρων Σύνδεσης και σύναψη Σύμβασης πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.