Εξακολουθεί και ισχύει το πολύ γνωστό «Ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε Κτηριακές Εγκαταστάσεις».

 

Με τι τιμή πωλείται πλέον η παραγόμενη ηλ.ενέργεια;

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια αγοράζεται από τη ΔΕΗ (ή από όποια εταιρία μας παρέχει ηλ.ενέργεια, αφού πλέον μπορούμε να διαλέξουμε ιδιώτες παραγωγούς αν το επιθυμούμε).

Η τρέχουσα (έτος 2014) τιμή πώλησης θα είναι 0,12€ την κιλοβατώρα (KWh)

Η σύμβαση γίνεται για 25 χρόνια, για τα οποία η τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειαςείναι εγγυημένη από το κράτος, εξασφαλίζοντας έτσι την οικονομική απόδοση της επένδυσης.

Τα έσοδα από το φωτοβολταϊκό σύστημα είναι αφορολόγητα.

 

Οι τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας μειώθηκαν κατακόρυφα. Έχει νόημα πλέον η επένδυση σε ένα οικιακό φωτοβολταϊκό;

Όντως, αν συγκρίνουμε την τρέχουσα τιμή (0,12€/KWh) με αυτή που ίσχυε όταν θεσπίστηκε ο θεσμός των οικιακών φωτοβολταϊκών (0,55€/KWh) η διαφορά θα μας φανεί συντριπτική. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την τεράστια διαφορά στο κόστος της όλης εγκατάστασης. Έτσι, ενώ σήμερα μπορεί να κατασκευαστεί ένα αξιοπρεπές σύστημα 10KW με ποιοτικά υλικά με τιμές από 14.900€, το 2009-2010 μπορεί να απαιτούνταν ίσως και 35.000€. Όσον αφορά την παραγωγή, με μια καλή εγκατάσταση φτάνει τις 16.500 KWh ετησίως. Ας δούμε τι σημαίνουν τα παραπάνω από οικονομικής άποψης:

Κόστος εγκατάστασης

Ετήσια έσοδα

Χρόνος απόσβεσης κόστους επένδυσης

Καθαρό κέρδος (συνολικά έσοδα - κόστος εγκατάστασης) στην 25ετία

Χρηματική απόδοση επένδυσης (αποπληθωρισμένη)

14.900€

2.000€

7,5 έτη

35.000€

10%

 

Όπως διαπιστώνουμε, η συνολική απόδοση της επένδυσης είναι 10% ετησίως, τη στιγμή που οι επενδύσεις σε προθεσμιακούς λογαριασμούς ή σε οτιδήποτε είδος εγγυημένης απόδοσης αυτή τη στιγμή έχουν αποδόσεις που δεν ξεπερνάνε το 3%! Άρα, τα οικιακά φωτοβολταϊκά εξακολουθούν και είναι πολύ καλές επενδύσεις.

 

 


 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

 

Το τεχνικό γραφείο μας έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την εγκατάσταση πληθώρας εγκαταστάσεων σε στέγες και δώματα, από την πιο απλή μέχρι την πιο δύσκολη περίπτωση, πάντα με γνώμονα την καλύτερη απόδοση, αλλά χωρίς καμία υποχώρηση ως προς την ποιότητα και την ασφάλεια των κατασκευών μας.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά έργα που έχουμε κατασκευάσει σε όλη την Ηλεία:

 

 

Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση στον Πύργο, στην οδό Αναπαύσεως

 

Πρόκειται για περίπτωση εγκατάστασης επί δώματος. Ο χώρος είχε μεγάλες δυσκολίες χωροθέτησης και επιλογής εξοπλισμού, καθώς υπήρχαν καμινάδες στο νότιο προσανατολισμό, απόληξη κλιμακοστασίου ενδιάμεσα και μερικοί ηλιακοί θερμοσίφωνες διάσπαρτοι στο χώρο. Η λύση στην οποία καταλήξαμε από κοινού σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη ήταν αυτή της τοποθέτησης της συστοιχίας των ηλιακών πλαισίων στο βορεινό τμήμα. Γι’ αυτό το σκοπό απαιτήθηκε η απομάκρυνση των ηλιακών από το δώμα και η ανακατασκευή και ταπείνωση της απόληξης του κλιμακοστασίου, ενώ διατηρήσαμε το ύψους των καμινάδων στο ακέραιο καθώς δε θέλαμε να ρισκάρουμε τον ελκυσμό τους (απορροφητική ικανότητα). Όλες αυτές οι εργασίες και η τελική εγκατάσταση απαίτησαν πολύ προσεκτικό έλεγχο των αποστάσεων προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι σκιάσεις.

 

 Ο εξοπλισμός αποτελείται από τριάντα εννέα (39) φωτοβολταϊκά πλαίσια της εταιρείας Renesola σειράς Virtus και ισχύος 255Watt έκαστο. Τη σειρά Virtus είναι υψηλής απόδοσης και εξαιρετικά χαρακτηριστικά ειδικά για τη χώρα μας, καθώς έχει πολύ καλό θερμικό συντελεστή, κάτι που σημαίνει πως αποδίδει καλύτερα κατά τις ζεστές ώρες του καλοκαιριού, πράγμα που επαληθεύτηκε στην πράξη σε όσες εγκαταστάσεις το χρησιμοποιήσαμε.

 

 DUR END small

 

Ακόμα, χρησιμοποιήθηκε ένας τριφασικός inverter της Γερμανικής εταιρείας KACO (Powador 12.0TL3), που διαθέτει πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και αυξημένη διάρκεια εγγύησης, ενώ τοποθετήθηκαν βάσεις στήριξης αλουμινίου με το κορυφαίο προφίλ H2124 της ελληνικής εταιρείας Alumil.

 

 

Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση στον Πύργο, σε περιοχή εκτός σχεδίου

 

Πρόκειται για περίπτωση εγκατάστασης σε βιομηχανική στέγη για λογαριασμό τοπικής βιοτεχνίας.

 MIC 1

Ο εξοπλισμός αποτελείται από σαράντα (40) φωτοβολταϊκά πλαίσια της εταιρείας Bosch,  μονοκρυσταλλικά, Γερμανικής κατασκευής και ισχύος 245Watt έκαστο.

 

MIC_2.jpg

 

Ακόμα, χρησιμοποιήθηκε ένας τριφασικός inverter της Γερμανικής εταιρείας KACO (Powador 10.0TL3), που διαθέτει πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά και αυξημένη διάρκεια εγγύησης, ενώ τοποθετήθηκαν βάσεις στήριξης αλουμινίου με το προφίλ H2124 της ελληνικής εταιρείας Alumil και κατάλληλη αγκύρωση, ενώ η πιθανή ηλεκτρολυτική διάβρωση ανάμεσα στα φωτοβολταϊκά πλαίσια και τα πάνελ κάλυψης της στέγης αποφεύγεται με την εφαρμογή ειδικών ταινιών βουτυλίου.

 

 

Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση στο Βαρθολομιό

Πρόκειται για περίπτωση εγκατάστασης επί στέγης. Ο χώρος είχε δυσκολίες χωροθέτησης και επιλογής εξοπλισμού, καθώς υπήρχαν πολλές σκιάσεις, ενώ η ποικιλομορφία στην κατασκευή της στέγης που είχε προκύψει από εργασίες σε αυτή σε διάφορες φάσεις δημιουργούσε ανομοιόμορφο υπόβαθρο για την έδραση της βάσης.

 VARTH_2.jpg

Η λύση στην οποία καταλήξαμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκιάσεων ήταν αυτή της χρησιμοποίησης του συστήματος inverter της Ισραηλινής εταιρίας Solaredge, που με τα ειδικά powebox του μειώνει το πρόβλημα της δυσανάλογης επίδρασης κάθε σκίασης στην απόδοση όλου του συστήματος σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει επίσης μεγάλο πλεονέκτημα τη μεγαλύτερη εγγύηση της αγοράς (12 χρόνια), της παρακολούθησης της απόδοσης για κάθε ένα Φ/Β πλαίσιο (οπότε μπορούμε να διαγνώσουμε πιθανές αστοχίες ή μειώσεις της απόδοσής τους) και της αυτόματης ασφαλούς μείωσης της τάσης του συστήματος σε περίπτωση προβλήματος.

 

 

Για το πρόβλημα της βάσης εφαρμόστηκε τελικά ένα μικτό σύστημα με αγκύρια για κεραμίδια και ντιζοστρίφονα, ενώ χρησιμοποιήθηκε το ειδικό προφίλ για βάσεις κεραμιδιών Η2216 της Alumil.

 

 

Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση στη Μαγούλα, δήμος Ωλένης

Πρόκειται για περίπτωση εγκατάστασης επί δώματος. Ο χώρος ήταν περιορισμένος, ενώ παράλληλα έπρεπε να συνυπάρχουν και ένας ηλιακός και μια μεγάλη υπερυψωμένη δεξαμενή νερού.

Η λύση στην οποία καταλήξαμε από κοινού σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη ήταν αυτή της τοποθέτησης μιας μεγάλης μονοκόμματης βάσης, προκειμένου να χωρέσουν 10KWισχύος. Η βάση αυτή έχει μικρότερη κλίση από το βέλτιστο (9 μοίρες αντί για 27) προκειμένου να αποφύγουμε τη μεγάλη ύψωσή της και τον κίνδυνο από το δυνατό αέρα, οπότε το σύστημα έχει χαμηλότερη απόδοση. Τεχνοοικονομικά όμως αυτό ήταν συμφερότερο από το να τοποθετούνταν λιγότερα πλαίσια με τη σωστή κλίση σε δύο παράλληλες σειρές, λόγω του κενού χώρου που απαιτείται ανάμεσα, ή να γινόταν προμήθεια πλαισίων υψηλής απόδοσης της εταιρίας Sanyo (πλείον Panasonic), που είχαν δυσβάστακτο κόστος. Προμηθεύτρια εταιρία ήταν και εδώ η Alumil.

MAG_1.jpg

Μετά την συγκεκριμένη επιλογή της βάσης ήταν πλέον δυνατή η τοποθέτηση Φ/Β κανονικής πυκνότητας ισχύος, οπότε και τοποθετήθηκαν σαράντα (40) φωτοβολταϊκά πλαίσια της εταιρείας Bosch, μονοκρυσταλλικά, Γερμανικής κατασκευής και ισχύος 245Watt έκαστο, πάνελ που όπου τα έχουμε χρησιμοποιήσει, μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, έχουν δείξει απόλυτη σταθερότητα κατασκευαστικά και ως προς την παραγωγή.

 MAG_2.jpg